12 kwietnia obchodzimy jedno z najsłodszych świąt – Dzień Czekolady. Stąd też pomysł, by celebrowanie tego już 200-letniego święta przenieść na rodzime podwórko, bo przecież czekolada zawiera wiele składników, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Czekolada posiada właściwości relaksujące i uspokajające, jednocześnie stanowiąc doskonałe źródło energii. Zawiera bogactwo witamin, takich jak A, B1, B2, B3, E i PP, oraz substancje o działaniu stymulującym, takie jak teobromina i kofeina. Kofeina pomaga oczyszczać skórę z toksyn, działa wyszczuplająco i antycellulitowo, a także przyspiesza zmniejszanie obrzęków.
Dzięki fenyletyloaminie, zjedzenie czekolady powoduje wzrost poziomu serotoniny i endorfin w organizmie. Serotonina pomaga w poczuciu odprężenia i relaksu, przeciwdziałając depresji i zmniejszając podatność na choroby układu nerwowego. Natomiast endorfiny, nazywane "hormonami szczęścia", poprawiają nastrój i wzmacniają uczucie przyjemności. Duża zawartość magnezu, zwłaszcza w gorzkiej czekoladzie, ułatwia wchłanianie wapnia i przeciwdziała stresowi, a żelazo, cynk i wapń przyspieszają krążenie krwi w organizmie.
Niemal wszyscy lubimy czekoladę i bardzo chętnie sięgamy po nią niemalże każdego dnia. Trzeba jednak pamiętać, że zjadana w nadmiarze może wywołać skutki uboczne, dlatego zawsze trzeba zachować umiar. Ale coś słodkiego, szczególnie w takim dniu należy się każdemu.