W dniu 20 maja obchodzimy Światowy Dzień Pszczół, święto ustanowione przez Organizację Narodów Zjednoczonych, którego celem jest podkreślenie znaczenia pszczół w pozyskiwaniu żywności i zwrócenie uwagi na zagrożenia cywilizacyjne dla tych owadów.
Z szacunkowych danych wynika, że ponad 300 tys. gatunków roślin (ponad 87 proc.) na świecie jest zapylanych m.in. przez pszczoły. W Polsce występuje blisko 470 gatunków pszczół. Najbardziej znana jest pszczoła miodna. Pszczoły miodne są powiązane z wieloma faktami i wydarzeniami historycznymi. Zawsze jest coś nowego, czego można się o nich dowiedzieć, w tym oczywiście o ich wpływie na nasze społeczeństwo na przestrzeni lat.
Czy wiesz, że:
- około 1/3 spożywanej przez nas żywności jest wynikiem zapylania przez pszczoły miodne?
- przeciętna pszczoła za życia wyprodukuje tylko 1/12 łyżeczki miodu?
- pszczoła miodowa odwiedza od 50 do 100 kwiatów w czasie jednej wyprawy?
- pszczoły miodne komunikują się między sobą tańcząc?
- kolonia pszczół składa się z 20000-60000 pszczół miodnych i jednej królowej?
- pszczoły pracujące są samicami i żyją około 6 tygodni wykonując całą pracę?
- miód jest niezwykle zdrowy, ponieważ zawiera enzymy, witaminy i minerały? Jest to jedyny pokarm, który zawiera „pinocembrynę”, przeciwutleniacz związany z poprawą funkcjonowania mózgu.
- pszczoły miodne nie rodzą się z wiedzą, jak produkować miód? Uczą ich tego w ulu starsze pszczoły.
- pszczoły miodne są bardzo ważnymi zapylaczami kwiatów, owoców i warzyw? Oznacza to, że pomagają innym roślinom rosnąć.
Ogromnym zagrożeniem dla tych owadów jest intensyfikacja rolnictwa, nadmierne czy nieprawidłowe stosowanie środków ochrony roślin i nawozów, patogenów, zanieczyszczenie środowiska i zmiana klimatu. Szacuje się, że w Polsce praca pszczół jest warta ponad 4 mld zł rocznie, przy czym pozyskiwanie miodu to tylko część działalności tych owadów, zapylających krzewy i drzewa, m.in. owocowe. W ostatnich latach coraz więcej organizacji ekologicznych zwraca uwagę na zagrożenia, które powodują ginięcie owadów zapylających. Według nich, głównym zagrożeniem dla pszczół jest utrata siedlisk bazy pokarmowej i lęgowej, następująca w wyniku zmian w użytkowaniu terenu. Rosnąca powierzchnia miast i areałów upraw, gęsta zabudowa terenu, częste koszenie trawników i łąk to tylko niektóre ze zmian niesprzyjających tym owadom.
Z okazji Dnia Pszczół wszystkim pszczelarzom życzymy zdrowia oraz radości z wykonywanego zajęcia. Dziękujemy za Waszą opiekę nad tymi cudownymi owadami.
Pamiętajmy – Nie ma pszczół, nie ma zapylania, nie ma roślin, nie ma zwierząt, nie ma ludzi!