6 października 2019 r. w ramach festynu „Festiwal Ziemniaka”, organizowanego przez Muzeum Wsi Radomskiej odbędzie się konkurs „Potrawa regionalna z ziemniaków”.
Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych z ziemniaków, promocja regionu radomskiego poprzez prezentację jego tradycji kulinarnych, popularyzacja kuchni regionalnej, budowanie tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie oraz wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy Uczestnikami Konkursu.
Konkurs adresowany jest do kół gospodyń wiejskich, zespołów folklorystycznych oraz stowarzyszeń, działających na terenie regionu radomskiego.
Na Konkurs należy wykonać potrawę z ziemniaków charakterystyczną dla regionu radomskiego. Potrawy zgłoszone do Konkursu powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, ze składników lokalnie dostępnych, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w regionie zwyczajów oraz być od dawna znane w okolicy.
Warunkiem wzięcia udziału w Konkursie jest zapoznanie się z treścią REGULAMINU oraz wypełnienie i przesłanie KARTY ZGŁOSZENIA wraz z opisem zgłaszanej do Konkursu potrawy w terminie do dnia 25 września 2019 na adres:
Muzeum Wsi Radomskiej w Radomiu,
ul. Szydłowiecka 30
26 – 600 Radom
e-mail: muzeumwsi@muzeum-radom.pl
fax: (048) 332 92 81
z dopiskiem: „Potrawa regionalna z ziemniaków”